Zabawy ciastoliną w klasie 1c
W klasie pierwszej 1c odkryliśmy bardzo tani sposób wykonania domowej ciastoliny, która w niczym nie ustępuje tej kupionej w sklepie. Przepis jest bardzo prosty, więc postanowiliśmy się nim podzielić z innymi.
Ciastolina
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka soli
2 szklanki zimnej wody
2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Barwniki do jajek lub spożywcze lub naturalne np. kurkuma
Wykonanie
Wszystkie składniki mieszamy w następującej kolejności: woda + sól + mąka + olej + kwasek. Całość podgrzewamy w garnku lub na dużej patelni na średnim płomieniu. Cały czas masę mieszamy drewniana łyżką – szybko gęstnieje. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie „odchodzić” od brzegów i łączyć się w zbitą masę. Na koniec ciepłą ciasto linę chwilę wyrabiamy dzielimy i dodajemy barwniki. Ciastolinę przechowujemy w szczelnych, zamkniętych pojemnikach. Życzymy miłej zabawy.
UWAGA!!! Wszystkie czynności związane z gotowaniem ciastoliny wykonuje osoba dorosła.